Covid-19

Covid-19 texto del President

Les nits passades vaig poder rellegir "Un llarg dissabte", que ofereix una extensa conversa amb George Steiner, el gran humanista europeu mort fa tres mesos. En un dels seus passatges, Steiner rememora un record infantil que li va acompanyar tota la seua vida.

Tenia només sis anys i era a la seua casa a Paris quan va escoltar per la finestra una frase amenaçadora: "Mort als jueus".

Corrien els anys 30 i els crits d'odi constituïen, en el cor de l'Europa il·lustrada, l'antisemitisme que preludiava el nazisme i la devastació de la Segona Guerra Mundial.

Com els crits no cessaven, el seu pare va prendre de la mà al xicotet George i li va dir una frase que marcaria la vida de l'autor:

"Això es diu Història, i mai has de tindre-li por".

Tots nosaltres, des de fa un mes i mig, estem vivint la Història, en majúscules. I si ens poguera prendre de la mà aquell pare –que va voler que el seu fill aprenguera grec clàssic per a poder llegir a Homer–, segur que ens donaria el mateix consell:

No hem de témer a la Història.

Era vàlid llavors. Era vàlid quan el president Roosevelt va demanar al poble americà, durant la Gran Depressió, que no caiguera en el temor irracional que paralitza.

I és vàlid també ara, quan és més urgent que mai en les nostres vides perdre la por a la por.

Només així tirarem avant.

Ximo Puig

 

Video

Tornem #AmbPrudència

Actualitat