Logo Generalitat


Ximo Puig anuncia inversions en 29 depuradores del Baix Segura per a reutilitzar 25 milions de metres cúbics d'aigua

  • El president avança també que el Consell aprovarà aquest divendres un pla de dinamització i governança turística del Baix Segura amb una inversió d'1,2 milions d'euros en els pròxims 3 anys
  • La Generalitat presentarà la setmana que ve a Almoradí el pla 'Vega Renhace', un pla integral que aborda propostes d'actuació en la comarca 'per a fer-la resilient en el context de l'emergència climàtica'

(10/09/2020) - El president avança també que el Consell aprovarà aquest divendres un pla de dinamització i governança turística del Baix Segura amb una inversió d'1,2 milions d'euros en els pròxims 3 anys
- La Generalitat presentarà la setmana que ve a Almoradí el pla 'Vega Renhace', un pla integral que aborda propostes d'actuació en la comarca "per a fer-la resilient en el context de l'emergència climàtica"

València. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el Consell presentarà la setmana que ve a Almoradí el pla 'Vega Renhace', que inclou entre les seues actuacions un programa important per a la millora de la depuració d'aigües residuals que permetrà regenerar 25 milions de metres cúbics al Baix Segura.

El president ha assenyalat que aquest pla de depuració, que s'executarà mitjançant la implantació de tractament terciari i dessalatge, es durà a terme en les 29 depuradores del Baix Segura i possibilitarà la reutilització del 100 % de l'aigua.

Es tracta, com ha remarcat el cap del Consell, d'un "important projecte d'economia circular", que s'inscriu dins d'un pla més ampli, el pla 'Vega Renhace', "forjat des de la participació, comptant amb la ciutadania".

El màxim responsable del Consell ha facilitat aquests detalls durant la seua participació per videoconferència en l'acte d'obertura del congrés estatal 'Inundacions. Prevenció i adaptació', que té lloc a Orihuela aquest dijous i divendres.

Puig ha assenyalat que 'Vega Renhace' "és un pla estratègic integral, que aborda aspectes territorials, d'infraestructures, socials, econòmics i culturals, amb propostes concretes d'actuació en la comarca, per a fer-la resilient en el context de l'emergència climàtica".

El titular del Consell ha recalcat que l'objectiu d'aquest pla "és impulsar la col·laboració de totes les administracions, des del diàleg, la coordinació i el consens".

Pla de dinamització i governança turística

Així mateix, Puig ha anunciat que el Ple del Consell aprovarà en la reunió d'aquest divendres el Pla de dinamització i governança turística del Baix Segura, "amb l'objectiu de crear i consolidar una oferta amb criteris de sostenibilitat, competitivitat i equilibri territorial".

Puig ha afegit que Turisme Comunitat Valenciana i la Diputació d'Alacant "aportaran ?de manera conjunta i en la mateixa proporció? 1,2 milions d'euros en els pròxims 3 anys" per a desenvolupar aquesta iniciativa.

Millora dels sistemes de prevenció

De la mateixa manera, el president ha assenyalat que és prioritària "la millora dels sistemes de prevenció i alerta, així com informar la ciutadania dels protocols d'actuació en cas d'inundacions".

En aquest sentit, Puig ha esmentat que la convocatòria que ha fet el Consell, "per a facilitar als 27 ajuntaments de la comarca la contractació de tècnics en emergències, ha tingut una àmplia acollida".

D'altra banda, el cap del Consell ha indicat que una altra prioritat de la Generalitat "és l'adaptació i la construcció de noves infraestructures i instal·lacions resilients, així com assolir més vertebració del territori".

Així, ha posat com a exemple d'aquesta classe d'intervencions "la millora del drenatge transversal en la carretera de Bigastro, mitjançant la implantació de marcs en la ronda de la CV-95, les obres de la qual han començat ja".

Ajudes per a reparar els danys de la DANA

De la mateixa manera, Puig ha afirmat que reparar els danys que va causar la DANA "era una necessitat i un compromís ferm de la Generalitat" i "per això  ?ha continuat Puig? des del minut 1 hem posat un pressupost de prop de 100 milions d'euros a disposició de la comarca en ajudes bàsiques, en reparació d'infraestructures viàries, agrícoles i de regadiu; en rehabilitació de centres educatius i de salut; en carreteres, i en habitatges, així com en plans d'ocupació per als municipis especialment afectats".

En aquest sentit, el president ha detallat que pràcticament totes les ajudes per a béns de primera necessitat han arribat als seus destinataris i destinatàries. "Dels 8.949 expedients que s'han presentat, 6.605 n'estan resolts i la resta estan en via d'esmena. De les sol·licituds d'ajudes a habitatge, prop de la meitat dels expedients també s'han resolt favorablement, mentre que pel que fa a la xarxa de carreteres danyada, ja estan acabades, pràcticament al 100 %, totes les actuacions de reparació", ha destacat.

No obstant això, Puig ha remarcat que la reconstrucció postemergència no és suficient. "No es tracta només d'aplicar mesures pal·liatives sinó d'invertir en resiliència i transformar la comarca per a protegir-la, i protegir els seus habitants davant del futur", ha puntualitzat.

Puig ha llançat un missatge d'esperança perquè aquest congrés "siga un pas més en una ruta que ens ha de conduir a solucions reals enfront de l'emergència climàtica".


Pàgina web: https://www.gva.es

Inici | Mapa Web | Accessibilitat